Проверка на возила Кочници

Ако си за купување на половен автомобил во прилог на тоа на други медиуми кои ги посочија дека ќе се провери, исто така ќе треба да се провери сопирачките на возила. Сопирачките на возилото се една работа, кои се дизајнирани да се истроши. Тоа е судирот помеѓу роторот и влошки кои го запре возилото, кога ќе се применуваат на сопирачките. Ако и на плочките и дисковите беа направени од скаменето челик, нема да добиеш било запирање на моќ. Во оваа статија ние ќе ги покрие проверување на предните сопирачки на автомобили и камиони.

Проверка на А се користи систем за автомобили сопирање

На понови автомобили со отворени венчиња тоа може да биде прилично лесно да се добие брз поглед на состојбата на сопирачките. Предните сопирачки се некаде помеѓу 60 и 70 проценти од вашиот запирање на моќ. Кога прв пат ќе одиме до возилото може да се погледне на предната кочница ротори од страна гледајќи низ обрачот и проверка на состојбата на ротори. Бидете сигурни дека возилото не е водена, спротивно тие ќе бидат на топло да се допре. Се надеваме дека венчиња се доволно отворени, така што ќе може да се добие добар поглед на нив. Обидете се и да видиме ако забележите било сртови низ роторот. Ако може да се држи прстот низ обрач можете исто така да се чувствуваат на роторот да се открие дали има гребени низ роторот. Ако постојат, постои добра шанса, дека возилото ќе треба работа кочница наскоро. Ако роторот е убаво и мазно, тогаш тоа е добар показател дека сопирачките се во добра форма.

Можете исто така ќе сакате да го отворите капакот на моторот и да се провери течноста за сопирачките. Таму е или Индикатор за нивото на надворешната страна од садот за течноста за сопирачките, или постои стап натопи на капачето за полнење. Осигурајте се дека течноста е во ограничени. Ако тоа е мала тоа може да биде уште еден показател дека возилото е во потребата од работа на сопирачките. Како влошки носат, клиповите во дебеломер мера подалеку бара употреба на повеќе течности.

Сега оди напред и да се добие во возилото и се обратат кога палењето е вклучено, но не го стартувате автомобилот. Мисли на сите на индикатор светла на цртичка. Дали возилото има АБС светлина или стоп светло? АБС светлината е Анти-блокирачки систем за сопирање и во екстремни услови за кочење пренасочува сила за сопирање на другите тркала за да се задржи на возилото од се случува во пропадна. Оваа светлина е обично жолто на цртичка и “Сопирачките” светлина обично црвено. Сега започне автомобил и бидете сигурни дека овие светлата излегувам. Ако тие го исклучите, тогаш се што е во системот за сопирање треба да биде во исправна состојба. Ако некоја АБС светлина или Стоп-светло останува на, тогаш системот за сопирање има потреба од сервисирање.

Следниот, сакате да се оди напред и да се вози во возилото. Додека сте возење применуваат на сопирачките и обрнува внимание за тоа што го прави тоа воланот. Не продолжи возилото да оди во права линија, или не го повлече на една страна или друга. Возилото треба да продолжат да се движат во права линија, ако тоа повлекува на една страна или друга тогаш едната страна на сопирачките работи потешко отколку на другите и укажува дека е потребна сопирачка. Исто така, сакаат да се слуша додека активирање на сопирачките. Дали тие се направи squealing бучава или цвичат? Ако тие пискам тоа е показател дека работата на сопирачките се должи. Многу автомобили сега се опремени со она што се нарекува “Squealers” на гуртни. Тој е дизајниран така што кога влошки истрошат до одредена точка на “squealer” допира на роторот допуштајќи знаете возилото треба влошки и помага на заштита на ротори. Ако слушнете мелење – и тоа е дефинитивно треба да одат на поправка продавница да се има на сопирачките погледна.

На нови автомобили кои се размислува за купување, исто така можете да нарачате историја извештај возило да се види дали возилото е одржуван од страна на дилер и ако тоа покажува време за сервисирање. Сепак, возилото може да не се поддржани од страна на продавачот, па овие книги не можат да бидат достапни. Во секој случај, пред да ја купите, можете да праша дали може да се земе на возилото за да вашиот локален механичар за да направи проверка надвор за да ви даде малку повеќе парче од умот.

Овој пост беше создадена од страна на еден од сопствениците и тоа обезбедува за употреба и да имаат корист од тоа е читатели. Ние не сме добиле никаков надоместок од други филијали на овој сајт за пишување на овој пост.